Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Ευχές


Ζήλια- επιθετικότητα-φοβίες-πείσμα απο τη θεωρία στην πράξη

Συμπεριφορές που μας προβληματίζουν (ζήλια- επιθετικότητα-φοβίες-πείσμα) και πώς να τις αντιμετωπίσουμε ήταν το θέμα της δεύτερης συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της πλούσιας δράσης που έχουν ξεκινήσει τα μέλη του συλλόγου των γονέων των παιδικών σταθμών του Αγίου Νικολάου.
Για μια ακόμα ενημερωτική συνάντηση οι γονείς είχαν προσκαλέσει την παιδοψυχολόγο κα. Αφροδίτη Πατεράκη στην Αμμούδα προκειμένου να γίνουν κοινωνοί χρήσιμων πληροφοριών

Η επιλογή του θέματος έγινε λαμβάνοντας υπ’ όψιν πόσο πολύ μπορούν τέτοιου είδους προβλήματα συμπεριφοράς να προκαλέσουν δυσκολίες στην λειτουργικότητα της οικογένεια και πόσο αβοήθητοι νιώθουν οι γονείς ως προς την αντιμετώπιση τους. «Καθημερινά, μικρά, συνηθισμένα προβλήματα, και όμως τόσο δυσλειτουργικά σε ότι αφορά την ροη της καθημερινότητας και χρειάζεται να επαναλαμβάνουμε πολλές φορές τις ίδιες οδηγίες και να ξοδεύουμε χρόνο σε καβγάδες, γκρίνιες και λογομαχίες.» είπε και μίλησε για τις καθημερινές συμπεριφορές των παιδιών που ταλαιπωρούν τόσο τους γονείς όσο και τους εκπαιδευτικούς και ενώ αλλοιώνουν την ατμόσφαιρα, δεν «αγγίζουν» παθολογικές συμπεριφορές.

Ως πρώτη συμπεριφορά αναλύθηκε η επιθετικότητα, τόσο την ευρύτερη έννοια της, όσο και το πώς και γιατί εκδηλώνουν τα παιδιά επιθετικές συμπεριφορές, και ποιος ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης τους. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετές θεωρίες που υποστηρίζουν ότι η επιθετικότητα ως μορφή συμπεριφοράς μαθαίνετε μέσα από την παρατήρηση και μίμηση επιθετικών προτύπων στο περιβάλλον του παιδιού.

Επίσης εγινε αναφορά στο γεγονός ότι παιδιά που έχουν μάθει να παίρνουν πρωτοβουλίες ,που είναι αυτόνομα με συνεργατική συμπεριφορά και έχουν ανοχή στο συναίσθημα της αποστέρησης έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν προκλητική η επιθετική διάθεση.

Στην συνέχεια αναπτύχτηκε το θέμα του φόβου εστιάζοντας σε ένα χρονοδιάγραμμα σε ότι αφορά χαρακτηριστικούς παιδικούς φόβους σε κάθε στάδιο ανάπτυξης και την διαφοροποίηση μεταξύ φόβου και φοβίες.

Σημαντικό στοιχείο που αναφέρθηκε είναι ότι οι γονείς πρέπει να ζητήσουν την βοήθεια ειδικού όταν η έκφραση του φόβου είναι υπερβολική και επίφοβη, παρουσιάζει μεγάλη διάρκεια και αντοχή στον χρόνο, συνοδεύεται από σωματικά ενοχλήματα και τέλος φαίνεται να αποδιοργανώνει το παιδί εμποδίζοντας το να ασχοληθεί σε καθημερινές δραστηριότητες.

Τελευταίο θέμα συζήτησης της εκδήλωσης ήταν η ζήλεια και η αδελφική σχέση η οποία εκφράζεται ως φυσιολογικό συναίσθημα αντίδρασης από το όποιο δεν «γλυτώνει» κανένα παΐδι, η όποια ένταση της αντίδρασης εξαρτάται όμως από πολλούς παράγοντες όπως τον χαρακτήρα του παιδιού, την διάφορα φύλλου μεταξύ αδελφών ,την διάφορα ηλικίας μεταξύ αδελφών κ.α. Ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση προκειμένου να απαντηθούν ερωτήματα των γονέων σχετικά με τα θέματα που θίχθηκαν.

ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ
(Αναδημοσίευση από το http://e-fonien.blogspot.gr)

Παρακάτω μπορείτε να δείτε το σχετικό υλικό



Τρίτη 16 Απριλίου 2013

2η συνάντηση-ενημέρωση με παιδοψυχολόγο

Σας ενημερώνουμε ότι ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Παιδικών Σταθμών Δήμου Αγίου Νικολάου έχει ξεκινήσει μια σειρά ενημερωτικών διαλέξεων - συζητήσεων σε συνεργασία με την παιδοψυχολόγο κα. Αφροδίτη Πατεράκη.
Θέμα της 2ης συνάντησης θα είναι «Συμπεριφορές  που μας προβληματίζουν (ζήλια-επιθετικότητα-φοβίες-πείσμα) και πώς να τις αντιμετωπίσουμε» και  θα πραγματοποιηθεί στον Παιδικό Σταθμό της Αμμούδας τη Δευτέρα  22 Απριλίου 2013 και ώρα 18:00.


                                    Η Πρόεδρος               Η Γεν. Γραμματέας
                                Κασωτάκη Μαρία           Μανιαδάκη Ελένη


Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Όρια στα όρια


Μια ακόμα πολύ ενδιαφέρουσα δράση έγινε το απόγευμα της Παρασκευής στον παιδικό σταθμό της Αμμούδας μετά από πρωτοβουλία του συλλόγου των γονέων των παιδικών σταθμών Δήμου Αγίου Νικολάου.
Καλεσμένη των γονέων ήταν στα πλαίσια ενός κύκλου ενημερωτικών διαλέξεων - συζητήσεων η παιδοψυχολόγος Αφροδίτη Πατεράκη. Το θέμα της 1ης συνάντησης στην οποία συμμετείχαν αρκετοί περισσότεροι γονείς από κάθε άλλη φορά, και εκπαιδευτικοί, ήταν «Όρια και κανόνες πότε και πως; Είναι απαραίτητο στοιχείο στην ανατροφή των παιδιών;»

 Μεταξύ των πολλών και ενδιαφερόντων στοιχείων που ανέπτυξε η κ. Πατεράκη μιλώντας με τους γονείς ήταν και το ότι είναι καλό να μπαίνουν όρια στα όρια ενώ χαρακτήρισε το θέμα των ορίων σαν ένα φανάρι. Το φανάρι έχει τις διαβαθμίσεις με το κόκκινο, στο όποιο περιλαμβάνονται όλοι εκείνοι οι κανόνες που δεν τους διαπραγματευόμαστε με το παιδί, έχει το πορτοκαλί όπου εκεί βρίσκονται οι κανόνες και τα όρια που αντέχουν μια κάποια μεταβολή ή οπισθοχώρηση – διαπραγμάτευση από τον γονέα και το πράσινο όπου εκεί όλα είναι ελεύθερα.

Το θέμα είναι να μην φτάνουμε σαν γονείς στο επίπεδο ώστε οι 70% των περιπτώσεων να βρίσκονται στο πορτοκαλί και να μην ξεχνάμε ότι ακόμα και ο αέρας να το σπάσει το φανάρι ή να το γυρίσει ανάποδα, τα χρώματα του παραμείνουν τα ίδια, κόκκινο, πορτοκαλί και πράσινο. Η κ. Πατεράκη μίλησε ακόμα και για την Αγία Τριάδα της παιδοψυχολογίας που είναι η υπομονή, η επιμονή και η ψυχραιμία και ότι με αυτά πορευόμαστε στην ανατροφή ενός παιδιού και την ηρεμία στην σχέση μας μαζί του. Είναι σημαντικό να συζητάμε με τα παιδιά μας και να μην χανόμαστε στην επικοινωνία μας μέσα στην πίεση της καθημερινότητας, να τους μιλάμε βρισκόμενοι στο ίδιο επίπεδο μαζί τους, σκύβοντας και κοιτάζοντας τα στα μάτια προσπαθώντας να μην ασχολούμαστε παράλληλα με κάτι άλλο.

Ανοίγουμε λοιπόν ένα δρόμο διαλόγου και κατανόησης και καταφέρνουμε να φτάσουμε στο σημείο να έχουμε ένα παιδί που όσο περισσότερο το ακούμε τόσο πιο πολύ μας ακούει και αυτό καθώς μεγαλώνει. Με αυτόν τον τρόπο χτίζουμε τις βάσεις πάνω στις οποίες το παιδί θα μάθει από το παράδειγμά μας και από τις πεποιθήσεις μας για το τι είναι καλό και τι όχι. Ακόμα και τα όρια που βάζουμε στους εαυτούς μας σαν γονείς θα πρέπει να τα ακολουθούμε και να είμαστε συνεπείς ώστε και τα ίδια τα παιδιά να το βλέπουν αυτό.

Στην ολοκλήρωση της συνάντησης έγινε διάλογος με τους γονείς οι οποίοι έθεσαν πολλές και ενδιαφέρουσες απόψεις στην ομιλήτρια.

ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ
(Αναδημοσίευση από το http://e-fonien.blogspot.gr)

Παρακάτω μπορείτε να δείτε το σχετικό υλικό.